Slachtoffer
Caroline Pronk is naast strafadvocaat ook slachtofferadvocaat. Ben je slachtoffer geworden van een strafbaar feit? Dan kan je aan Caroline Pronk vragen of zij je kan bijstaan. Zij kan jou dan begeleiden door het proces. De nadruk ligt op de menselijke kant. Het gaat er uiteindelijk om dat je (weer) gelukkig kan zijn.
Advies
Aangifte?
Als je slachtoffer bent van een strafbaar feit en je wil het daar niet bij laten zitten, dan is het belangrijk om daar aangifte van te doen. Hoe erger het feit, hoe belangrijker dat is.
Tips voor het doen van aangifte
Afspraak
Aangifte doen kan bijna altijd alleen maar op afspraak. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak bij de politie: bel 0900-8844 of kijk op www.politie.nl. In sommige gevallen kan je aangifte doen bij een andere organisatie. Aangifte van mensenhandel of -smokkel, tegen een militair of voor een strafbaar feit op een luchthaven kan ook (en moet soms) bij de Koninklijke marechaussee.
Adres geheim houden?
De politie vraagt je tijdens de aangifte om je adres. Vraag dat ze niet jouw adres noteren in het proces-verbaal van aangifte, maar dat van iemand anders. Dat voorkomt dat de dader via het dossier erachter komt waar je woont. Je kan in plaats daarvan een ander adres opgeven:
- van je werkgever (vraag daar toestemming als het feit niets met je werk te maken heeft)
- van je advocaat (stem dit van tevoren af)
- het politiebureau
Eerlijk en concreet
Wees eerlijk en concreet. Ook een leugentje om iets dat niet met de zaak te maken heeft, kan betekenen dat je niet geloofd wordt. Het doen van een valse aangifte is zelfs strafbaar.
Neem eventueel bewijsmateriaal zoals een rapportage van de dokter mee naar de aangifte. Let er wel op dat persoonsgegevens zoals adres en BSN weggelakt zijn.
Lees de aangifte goed door!
Het enige waar het bij de aangifte om gaat, is wat er op papier komt te staan, en niet wat je aan de politie vertelt. Maak van tevoren een lijstje van dingen die je sowieso aan de politie moet vertellen. Richt je daar dus op tijdens het gesprek. Het belangrijkste: controleer of alles op papier staat, en of alles klopt. Zo nee? Vraag gewoon om het aan te passen.
Letsel?
Als je letsel hebt opgelopen, laat het dan zo snel mogelijk onderzoeken door een arts. Laat er foto's van maken. Leg aan de arts rustig en duidelijk al je klachten uit die te maken hebben met het strafbare feit. De arts kan daar dan een rapportage van opmaken. Als je er lang mee wacht, dan gaat de dader misschien zeggen dat het letsel ergens anders door is ontstaan.
Ze nemen mijn aangifte niet op
De politie is verplicht om een aangifte van een strafbaar feit op te nemen. De politie kan wel verlangen dat je daar eerst een afspraak voor maakt, en dat je wel concreet vertelt wat er aan de hand is. En het moet wel echt gaan om een strafbaar feit. Sommige dingen zijn niet zo netjes om te doen, maar niet per se strafbaar. M.n. bij oplichting heeft de politie nog wel eens moeite om te herkennen dat het om oplichting gaat. Laat je dan niet afschepen met "U hebt toch vrijwillig dat contract getekend" of "U had toch kunnen weten dat het niet klopt." De hele bedoeling van oplichting is immers dat je niet doorhebt wat er gaat gebeuren, totdat het te laat is. Blijf er dus niet mee zitten!
Ze nemen mijn aangifte nog steeds niet op!
Je hebt een afspraak gemaakt, het is een strafbaar feit, je hebt de concrete feiten genoemd en de politie wil nog steeds de aangifte niet opnemen? Dan kan je dat ook aan je advocaat vragen. Neem dan contact met ons op. Daar zijn soms wel kosten aan verbonden.
J.C.H. (Caroline) Pronk
LinkedIn: www.linkedin.com/in/jchpronk/