Verkeer
Pronk advocaten houdt zich ook bezig met verkeerszaken. Het gaat dan om zaken als:
- rijbewijs ingevorderd
- alcohol
- aanrijdingen met letsel
- inbeslagneming van auto
Mijn rijbewijs is ingevorderd! Wat moet ik doen?
Het rijbewijs kan ingevorderd worden bij te hard rijden (>50 km/u te hard) of bij te veel alcohol (>785 μgl). Is dat gebeurd? Tips en oplossingen.
Voorbeelden
Voorbeelden van zaken die wij hebben opgelost:
- Cliënte zou een verkeersongeval hebben veroorzaakt doordat zij bij het afslaan door een motorfiets werd geraakt uit de tegenovergestelde richting. Na het onderzoek van Caroline Pronk bleek dat de motorrijder veel te hard gereden moest hebben. Géén veroordeling, cliënte behield het rijbewijs.
- Cliënt was zijn rijbewijs kwijt omdat hij te veel gedronken zou hebben. Caroline Pronk kon aantonen dat het onderzoek van de psychiater van het CBR niet klopte. Rijbewijs weer terug!
- Bij de politierechter legde Caroline Pronk uit dat cliënt niet op zijn scooter had gereden en dus niet strafbaar was voor rijden onder invloed. de richting. Toch wilde het CBR het rijbewijs niet teruggeven. Het beroep bij de bestuursrechter werd gegrond verklaard, cliënt kreeg het rijbewijs én de kosten voor het (onnodige) onderzoek rijgeschiktheid weer terug.
- Een opsporingsambtenaar zou met zijn motor 200 km/u hebben gereden en daarna geprobeerd hebben om zich eruit te praten. Reden voor ontslag. Caroline Pronk ontdekte dat er geen echte meting had plaatsgevonden. Met de politiegegevens en een berekening kon zij bewijzen dat de snelheid niet boven de 120 km/u was gekomen. Boete en ontslag gingen van tafel.
- Cliënt zou doorgereden zijn na een aanrijding. Schadevergoeding geclaimd wegens de blikschade. Echter, omdat de schade alleen veroorzaakt kon zijn door een aanrijding en niet door het niet geven van identiteitsgegevens, was er geen rechtstreeks verband en hoefde cliënt niet op te draaien voor de schade.
- Bij een cliënt waren twee auto's in beslag genomen, wegens rijden zonder rijbewijs. Het lukte Caroline om de rechter te overtuigen om tenminste de duurste auto terug te geven, zodat cliënt daar de kosten van zijn opleiding mee kon betalen.
Soorten
U kunt ook terecht voor:
- verkeersboetes
- problemen met rijbewijzen
- militair verkeer
Advies
Als u een boete krijgt, dan heeft u meestal maar zes weken de tijd om er iets tegen te doen. Bij een strafbeschikking is dat maar twee weken. Wacht niet te lang! Neem direct contact op.
Snelheid
Te hard rijden komt vaak voor. Niet omdat Nederlanders zo slecht rijden, maar omdat er veel gecontroleerd wordt. De boetes zijn in Nederland hoog. Voorkomen is beter dan genezen. Heeft het zin om er iets tegen te doen? Niet altijd. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld:
- Uw rijbewijs is ingevorderd. De gevolgen zijn zo ernstig dat u niet zonder advocaat kan.
- Op de autosnelweg moet het bord zowel links als rechts staan. De reden is dat het verborgen kan blijven als er een groot voertuig naast u rijdt (een vrachtwagen, bijvoorbeeld). Als het bord alleen rechts staat, dan kan dat een goed argument zijn om de boete aan te vechten.
- U weet zeker dat u niet te snel gereden hebt, maar u werd ingehaald door iemand die sneller reed.
- Het "systeem" denkt dat u in een vrachtwagen reed, maar het gaat om een personenauto met aanhangwagen of om een touringcar.
- Iemand anders rijdt met uw kenteken rond. Doe dan wel aangifte als dit is gebeurd.